Kombinovana kalijumova so

Natrijum hlorid, kalijum hlorid
kod hipertenzije i neslanih dijeta
Kombinovana kalijumova so je proizvod sa smanjenim sadržajem natrijuma – 270 mg/g i povećanim sadržajem kalijuma – 160 mg/g, jodirana. Po izgledu, ukusu i načinu upotrebe odgovara kuhinjskoj soli. Koristi se kao zamena za kuhinjsku so.

KUHINJSKA SO je osnovni izvor natrijuma. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na prekomernu upotrebu soli. Dnevno unosimo 10-15 g soli (4-6 g natrijuma), a trebalo bi uzimati manje od 6 g soli (2 g natrijuma).

HIPERTENZIJA je najčešće oboljenje kardiovaskularnog sistema. Redukcija natrijuma i povećani unos kalijuma spadaju među osnovne mere u lečenju povišenog pritiska. Uz pravilan izbor i odnos prema hrani (izbegavanje presoljenih prerađevina od mesa, preslane ribe ili sira, bez dosoljavanja hrane i sl.) i uz upotrebu Kombinovane kalijumove soli može se, i bez velikih promena u načinu ishrane, provoditi stalna umerena redukciona dijeta (dnevno 2 g natrijuma, uz povećani unos kalijuma). Period adaptacije traje 2-3 meseca, u toku kojih osoba prihvata redukcionu dijetu kao trajni stil ishrane. Kod umerene redukcione dijete pritisak se postepeno snižava, sistolni za 12, a dijastolni za 6 mm Hg stuba.

KOMBINOVANA KALIJUMOVA SO se preporučuje kod povišenog krvnog pritiska, neslanih dijeta, kao i za zdraviji režim ishrane svih članova porodice (izbalansirani unos osnovnih telesnih elektrolita).

Kombinovana kalijumova so upotrebljava se na isti način kao kuhinjska so. Koristi se za soljenje hrane umesto kuhinjske soli.

KOMERCIJALNO PAKOVANJE:

Slanik sa 100 g Kombinovane kalijumove soli.

Proizvod je dostupan u svim bolje snadbevenim veleprodajnim i maloprodajnim mestima- marketima, specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane i apotekama.
Nazad